Innovatív szuperszámítástechnika- InnoHPC projekt

Az InnoHPC projekt

InnoHPC

Nagy teljesítményű számítástechnika a hatékony innovációért a Duna régióban. Az InnoHPC projekt egy úttörő kezdeményezés volt az innovációs keretrendszer javítására, amely intézményes és technológiai infrastruktúra biztosításával a szuperszámítástechnikai kapacitások jobb és nemzetközi szintű kiaknázását célozza.

A szuperszámítástechnika (HPC, High Performance Computing) kiemelkedően nagy feldolgozó- és tárolókapacitású számítógépeket irányít, amelyek összetett, nagy erőforrásigényű feladatok végrehajtására (így például autóipari modellezésre) alkalmasak.

A projekt célja a szuperszámítástechnikai eredményekhez és eszközökhöz való jobb hozzáférés kialakítása és támogatása a kis- és középvállalkozások körében jelentett.

A megvalósításban gazdasági szervezetek, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, politikai döntéshozók vettek részt. Az együttműködés hátterét egy nemzetközi szinten nyitott HPC-laboratórium biztosított. A laboratórium az autóipari és elektronikai ágazatokban tevékenykedő vállalkozások támogatását tűzte ki célul az erőforrásokhoz való hozzáférés biztosításával. Ezzel párhuzamosan a projektben HPC-fókuszú képzéseket, műhelymunkákat szerveztek az érdekeltek kapacitásfejlesztése érdekében.

Az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló projektben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara partnerként vett részt az innovatív és társadalmilag felelősségteljes Duna-régió prioritása alatt az „Innováció speciális feltételeinek javítása” célkitűzés keretében.

Projekt adatok:
Vezető partner: Novo Mestoi Információs Tanulmányok Kar (Szlovénia)
Projekt teljes költségvetése: 2.054.600 EUR
Megvalósítási időszak: 2017.01.01.-2019.06.30.
Projekt hivatalos honlapja: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/innohpc