Bridge to Benefits


BRIDGE TO BENEFITS

A BKIK a nemzetközi projekttevékenysége révén aktívan nyitott a társadalmi hasznossággal bíró vállalkozási formák felé, és a jövőben újabb együttműködés kiépítésére törekszik a társadalmi vállalkozások és a forprofit szervezetek kooperációjának támogatása céljából.

Az elmúlt évek kutatásai alapján a kis- és mikrovállalkozások korlátozott eszközökkel rendelkeznek a társadalmilag hasznos projektek megvalósítása területén, noha egyre erősebb elvárás a gazdasági, üzleti szereplőktől is a fenntartható és felelős működés. Ez a horizontális eszmerendszer leginkább a nagyvállalatok és a tőkeerős középvállalkozások sajátja. A koronavírus-járvány és annak következményei azonban még inkább felerősítették és felértékelték a társadalmilag hasznos együttműködések fejlesztését és támogatásának jelentőségét.

Ezek a körülmények és lehetőségek hívták életre a Bridge to Benefits – Mesterkurzus a felelős vállalkozásokért képzési programot.

A képzési program célja

A 2022 áprilisában induló Mesterkurzus célja a mikro- és kisvállalkozások fenntarthatóságának növelése egy társadalmi és környezeti hasznosságra fókuszáló tudásmegosztási folyamat biztosításával. Elvárás, hogy a képzés lehetőséget teremtsen a klasszikus vállalkozások és a társadalmi vállalkozások, civil szervezetek, illetve forprofit nagyvállalatok közötti együttműködések kialakítására.

A Mesterkurzus felépítése

A kurzus két nagy részből áll. Több modulból álló, interaktív workshop-sorozat az alábbi modultematika mentén:

  1. Társadalmi és környezeti hasznosság. Mit rejtenek e fogalmak, hogyan kapcsolódhatunk hozzájuk és egymáshoz? (2022. április 7.)
  2. Civil-vállalati együttműködések szerepe és lehetőségei az üzleti életben (2022. április 14.)
  3. Üzlet- és projektfejlesztés a társadalmi és környezeti befektetések mentén (2022. április 28.)
  4. Új marketing és kommunikációs lehetőségek a társadalmi és környezeti hasznosság szolgálatában (2022. május 5.)
  5. Üzleti és pénzügyi (újra)tervezés a társadalmi befektetések mentén (2022. május 12.)
  6. A Te utad! – együttműködési lehetőségek a vállalkozásod számára (2022. május 19.)

2. SZAKASZ: PITCH

A képzési szakaszt egy pitch esemény zárja (2022. május 26.), mely során a résztvevő vállalkozások prezentálják a saját maguk által felvázolt fejlesztési irányokat, együttműködési lehetőségeket. 

A pitch eseményen a zsűri által ítélt három legjobb projekt a BKIK által nettó 1000 EUR értékű promóciós támogatást kap. A támogatás a projektről szóló promóciós célú, bemutatkozó videó gyártását és  erre vonatkozó  fizetett közösségi médiahirdetést tartalmaz. A videó és a közösségi média hirdetés lebonyolítását a BKIK által megbízott kommunikációs ügynökség készíti.

3. SZAKASZ: PILOT PROJEKTEK MEGVALÓSÍTÁSA (6 HÓNAP)

A pitch-et követően a kialakított partnerségek a megegyezésük alapján pilot projektet valósíthatnak meg. Ezek tervezett időtartama: 2022. június – december. A pilot projektek meghatározó része a bevont partnerek által biztosított mentorálás.

Szakmai partnerek, együttműködők, szervezők

A program megvalósítását és koordinációját a BKIK Projektmenedzsment Irodája végzi. Szakmai közreműködők: a Civil Impact Nonprofit Kft., valamint Majoros Zsuzsanna társadalmi vállalkozási szakértő és coach.

Résztvevő nagyvállalatok: Auchan Magyarország Kft., bp Magyarország, dm Kft., MET Csoport Dunamenti Erőmű, Erste Bank, Magnet Bank, Praktiker, PwC Magyarország, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., Syngenta, Szerencsjáték Zrt., TATA Consultancy Services, UniCredit Bank.

Önkormányzati partner: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

Résztvevő civil szervezetek: Budapest Bike Maffia, Salva Vita Alapítvány, Felelős Gasztrohős, Kemence Egyesület, Nyitottak Vagyunk, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

További információ

BKIK Projektmenedzsment Iroda
Email: projektiroda@bkik.hu