Observatory project

CE Responsible

CE-Responsible

A CE Responsible (Társadalmi vállalkozások erősítése) projekt a társadalmilag felelős nonprofit és forprofit vállalkozások, civil szervezetek támogatását célozza. Az Interreg Central Europe alapból támogatott projekt a társadalmi ügyek iránt érzékeny, forprofit vállalkozásokat és a civil szektort köti össze, kölcsönös eredményeket hozó együttműködések céljából.

Az egyszeri segítségnyújtás helyett a megvalósítók a tartós kapcsolatok kialakítását ösztönzik a két szféra között, amely így fenntarthatóvá teszi az eredményeket. Ezek révén a forprofit vállalkozások új kapcsolatokkal és tudással gazdagodhatnak, előrelépést érhetnek el a kapacitásbővítésben és így a működésük is stabilabbá válhat. A civil szektor szereplői az együttműködés révén gyakorlati üzletfejlesztési tudáshoz férhetnek hozzá, új kapcsolatokat és ügyfélkört létesíthetnek és így jelentősen csökkenthetik a pályázati forrásoktól való függőségüket.

A projekt alapját egy online szolgáltatói felület kidolgozása jelenti, amely 7 mintaeszköznek ad otthont, és várhatóan 2020 októberétől lesz elérhető teljes funkcionalitásában. A mintaeszközök között személyes kapcsolatépítést támogató megoldások (gyors ismerkedési programok és üzleti ebédek), díjak kiírása a jó gyakorlatok elismerésére, kérés-felajánlás platform, önkéntes adatbázis és nemzetközi kapcsolatépítési szolgáltatások találhatóak. Emellett a projektben intenzív képzési aktivitás (kiscsoportos személyes és online oktatás), közép-európai fókuszú stratégia-alkotás, szakpolitikai ajánlások és akcióterv kidolgozása tervezett.

A projektbe való bekapcsolódás előnyei az érdeklődő vállalkozások számára:

  • Üzletfejlesztési lehetőségek társadalmilag elkötelezett cégek számára: piac bővítése, új szolgáltatások indítása
  • Új tudáshoz vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférés, kapacitásbővítés (pl. helyi termékek beszerzése, megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja, dolgozók támogatása egészségügyi szolgáltatásokkal, a cég társadalmi hatásának felmérése)
  • Nemzetközi kapcsolatok építése
  • Mérhető hozzájárulás a társadalmi problémák enyhítéséhez

A projektbe való bekapcsolódás előnyei az érdeklődő civil szervezetek számára:

  • Szervezetfejlesztési szolgáltatásokhoz való hozzáférés
  • Pályázati és más, állami támogatásoktól való függőség csökkentése
  • A szervezet láthatóságának növelése
  • A tevékenység kibővítése, új célcsoportok elérése
  • Nemzetközi kapcsolatbővítés

A CE Responsible szlovén vezetéssel (E-Zavod, E-Institute Institute for Comprehensive Development Solutions), 11 projektpartner és rajtuk keresztül 9 ország közreműködésével valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával, az Interreg Central Europe Program keretében megvalósuló projektben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara partnerként vesz részt.

Projektadatok:
Vezető partner: E-Zavod, E-Institute Institute for Comprehensive Development Solutions (Szlovénia)
Projekt teljes költségvetése: 2 305 720 EUR
Megvalósítási időszak: 2019-2022
Projekt hivatalos honlapja: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/CE-RESPONSIBLE.html